Saturday, October 31, 2015

A Short Trip Home - Malaysia Tanah Air Ku - Beramah Mesra dengan Ahli Keluarga - Bahagian Ketiga

Alhamdullilah , Alhamdullilah , Alhamdullilah ... Tujuan utama aku balik ari tuh ialah untuk melawat dua orang Kakak aku yang sakit teruk ... namun rasanya tak proper lak nak upload gambar mereka kat sini ... bairlah ianya menjadi kolekso peribadi aku ... sebab sedih sangat tenguk keadaan mereka ... ialah .. Kakak Kakak ku yang aku kenal sehat waalfiat ... kini ... Allahu Akbar !

Apa apa pun, aku juga telah mengambil kesempatan ini untuk menziarahi kesemua adik beradik ku yang dua belas orang itu ... dan juga , since orang tua isteri ku masih ada, kami juga telha pulang ke Benta untuk menziarahi mereka.  Aku cuma bermalam semalam , manakala isteriku tinggal 4 malam di sana ...

Maka Terimalaaaaaahhhhhh ........


Roti Canai !!!  Adalah makanan No 1 Rakyat Malaysia gitu !!!  Aku suka versi banjir ... so far aku main makan jer roti canai kat mana mana kedai mamak ... tak ada ler yang so called favorite sangat tuh !


Abang sulung aku bersama sama Afiq ... Afiq teruja sangat bertemu dengan Pak Long dia ... dia suka bila aku bercerita tentang adik beradik aku yag ramai tuh !!!


Ni waktu gi gi Abang ku ... di dalam gambar ialah Kakak Ipar aku yang berdiri bersama sama Abang ku dan Kakak ku yang duduk ... Abang aku dah punya ramai cucu dah !!!  Ni adalah antara latest edition cucu dia ... yang mana secara tak langsung aku dah dapat pangkat DATUK dah pun !!!


Abang atas aku bersama anak buah aku yang sulung ....


Ni antara adik beradik aku yang datang kat umah Abang aku di Banting ...


Sedih lak aku tengok gambar kenangan nih !!!


Latest Cucu ....


Semua suka .....


Nih waktu aku ziarah Adik aku kat Puncak Alam ... pass tuh singgah lak kat umah Sepupu aku kat sana ....

Kaka aku dan anak buah aku ...


Sebelum balik ke Benta, aku singgah buat passport dulu ... sebab passport dah mati.  Kemudian singgah ler kat WAHAB CENDUL ....


Wahab Cendul ... yang diperkatakan oleh orang ...


Tapi sepi ....


Mungkin sepi sebab harga dia tak menarik sangat !!!


Cendul dia .... aku ingat sedap , tapi kami semua tak habis makan !!!


Rojak dia memang out ....


Ntah ler ... memang tak berbaloi kami singgah kat Wahab Cendul nih !!!


Sampai kat kampung, Mak Mertua ada bakar Lemang ... Fuuyyyoooooo memang cayooo laaa !!!  Lemak Mak Mertua aku memang sedap sangat !!!  Terasa lemak dan cukup segalanya ... pass tuh aroma buluh di bakar .... memang boleh JULING MATA !!!  Dulu dulu waktu Pekan Sari Tanjung Sempiat nih meriah, katanya Mak Mertua aku memang ada jual lemang .... tapi sekarang , kat sini pun dah jadi hutang semua !!!  Orang dah tak ada !


Dodol sini lain sikit ... siap ada promosi pelbagai ... tapi aku nih dodol ala ala OK OK jer hehehehhehee


Anak aku amat teruja ngan rumah Aki dia ... siap ada buah limau lagi !!!


Dan buah salak !!!

Buah salak dia agak berduri duri ... tapi isinya manis !


Aku sempat ke Kuala Lipis nak buat IC Iman ... dan bila dah siap tut, aku tgk tgk Pekan Kuala Lipis ... and di k├ątakan kat sini ada kedai roti pound kaya ... yang agak fofular !


Aku rasa ... memang oldskool sungguh !!!  Kedai kat pekan kecik kaaannn


Kopis Ice oldskool ... heaven !

Friday, October 30, 2015

A Short Trip Home - Malaysia Tanah Air Ku - Syurga Makanan - Bahagian Ketiga

Alhamdullilah ... Alhamdullilah ... Alhamdullilah .... Akhirnya sampai kami ke Tanah Air Tercinta ... setelah berjam jam perjalanan yang ala ala tak sampai sampai tuh.   Kalau ikut hari, kami bertolak dari Calgary hari Khamis, Hari Sabtu baru sampai !!!  (Iya ler time difference kannnn)

Malaysia , tanah airku adalah begitu sinonim ngan makanan ... maka bila kami sampai sampai jer, kakak ku telah siap jamuan penuh satu meja gitu !!!  Pass tuh Hari Ahad Abang aku lak ajak makan ... lagi penuh satu meja .... pass tuh Ahad lagi satu, adik aku lak ajak makan , penuh lagi perut nih .... tapi itulah, baru aku perasan, aku tak ambil lak gambar gambar semua tuh ... iya ler segan pun ada ... tak kan ler datang makan atau orang jamu makan , kita sibuk sibuk lak nak snap sana snap sini kannn ... macam tak proper lak !

Apa apa pun .... aku ada snap snap gak ler mana yang sempat ....

Maka Terimalaaaaaahhhhhh ........


Mee Rebus paling sedap di DUNIA gitu !!!   Mee Rebus nih memang ler tak leh lawan mana mana !!!  Aku selepas urusan di pejabat KWSP , terus ajak adik aku ke sini .... sambil tulis nih pun boleh melilih air liur tau !!!


Kuah mee rebus dia memang TERBAIK !!!  Cukup rasa ... bila kita makan, ala ala deria rasa kita dalam mulut tuh EXPLODE gitu !!!


Lihat lah .... ada sotong, tauhu ... memang TERBAIK !!!


Katanya since 1940 gitu .... inilah Mee Rebus Bangkok Bank !!!  Kedai dia kecik jer ... ala ala secret gems of Kuala Lumpur gitu !!!  Dan dari pembacaan aku di BLOG, tak ramai or tak ada yang bercerita pasal mee rebus nih ....


Selepas perut kenyang situ, kami singgah kat KLCC ... saja saja nak tengok ... tapi jerebu kuat sangat !!!  Memang tak tahan !


KLCC memang terkenal di seluruh dunia ... kalau kita ke mana mana , pasti yang akan bertanya atau refer kat bangunan nih !


Malam tuh, nak memperkenalkan satay kat anak anak, so aku bawak mereka ke WILLY kat Kajang ... maaakkk aaaiiii ... beratur punya ler panjang ... nak masuk masuk tuh, ada ler dua orang berniqab pelbagai kasi kertas, aku ingatkan dia orang nih pekerja WILLY SATAY ... ambbooii kedai arab ker nih, gertus hati nih ... rupa rupanya dia orang nih mintak derma daaaaaa ...


Adik aku yang dedikasi .... sepanjang aku di Malaya, dia ler yang bawa aku ke sana ke mari !!!


Inilah counter dia ... tapi pada malam tuh, banyak yang dah habis gak ....


Minum air gelas besar .... hahahhahahaa


Satay dia memang lembut dan sedap ... maybe dia letak gula dalam 100 kilos kot hahahahhaha


Satay Ayam


Satay Daging .... tapi tuh ler ... kambing ada sikit jer ....


Nasi Impit dia .... aku suka sebab ada aroma daun pisang ... memang menyelerakan !


Cendul .... nih lagi satu cendul tersedap di dunia ... ianya terletak kat PASAR BASAH PUDU ... sejak aku kecik (dalam 45 tahun yang lampau) aku dah minum cendul nih .... Memang TERBAIK ler !!!


Cendul dia memang terasa akan lemak dan manisnya .... isi cendul dia pun agak anjal gitu ... memang TERBAIK ler !!!


Dah perkena Cendul, kena ada lawan dia .... so Rojak dia memang WIIIINNN BIG TIME !!!  So kepada sesapa yang selalu ke Pasar Pudu tuh, sambil sambil membeli barang basah kat pasar huh, lepaskan lelah anda dengan CENDUL TERBAIK DI DUNIA nih !!!  Hahhahahaa


Since anak aku dah High School dan waktu aku balik tuh memang sekolah ... so dia terpaksa ler buat homework pelbagai.  Ini sequa perlukan internet !  Rumah kami tak ada Internet ... so terpaksa ler datang ke Perpustakaan Negara ... Kat sini macam macam ada ... aku impressed gak !!!  Koleksi ebook dan emagazine pun ada !!!  Malaysia memang dah MAJU !!!


Mee Celup agak popular di belah belah kelantan nun .... namun di KL ada jugak warung yang jual mee celup nih !!!  Aku telah terjah nuuunnnnnnn kat jalan Ipoh celah celah kat Camp Kantomen ker apa !!!


Tengok nih pun dah melilih air liur !!!   Memang WIIIINNNN !!!


Ada kedai donut kat KLCC .... suka sangat donut dia !!!  Lembut sangat !!!  Namun, terlupa yang kat Malaya ada semut ... letak kat meja makan, bangun pagi tengok ada semut dah hurung !!!  (Eh kat Canada tak ada lak semut kaan)


Nih kat Warung kat Desa Pandan ... Ala ala mengimbau kenangan silam gitu .... aku bawak anak aku kat Warung kat sini, cuba ceritakan zaman zaman kami duduk di Setinggan di sini ...


Aki singah di Warung ABC GANG .... kebetulan dia ada buat Tapai lak ...


Tak terasa habis licin tapai dia !!!


Inilah ABC Legend gitu !!!  Zaman berzaman .... 40 tahun dahulu dan kini ... sama sahaja !!!


Lihat betapa tinggi nya Gunung dia !!! Sambil menikmati ABC, sambil air mata bergenang teringat zaman lampau !!!


Mee Rebus dia ... ala ala banyak lemak dan daging murah gitu ... tapi Rasa ala ala TERBAIK di DUNIA gitu !!!




Yong Tau Foo Kampung Pandan  !!!  Memang TERBAIK dan TERSEDAP di DUNIA !!! Memang kalau dah rasa, pasti akan datang dan datang dan datang lagi !!!  Bayangkan aku nunnnn beribu ribu batu nan jauh pun sanggup ke mari semata mata nak menikmati YONG TAU FOO Terbaik di DUNIA !!!!


Gerai dia pun dah besar ... dulu kedai kecik jer ....


Oh ya ... samba tunggu anak buat kerja sekolah kat Library, aku pun lepak lepak ler kat KLCC ... Kawan kawan ramai kat sini ... call Zahid and dia ajak makan kat Aseana ....  Aku order SALAD THAI dia nih .... O M G !!!  Seddddaaapppnnyyaaa !!!!

OK ler ... itu serba sedikit apa yang aku makan waktu kat Malaya ari tuh ....